Iedere sporter jong en oud heeft recht om in een veilig klimaat te kunnen sporten.
We hopen en werken er aan dat dit bij onze vereniging kan.
Het kan voorkomen dat er dingen gebeuren waardoor de genoemde veiligheid in het geding is.
 
Voor deze gevallen hebben we een onafhankelijk vertrouwenspersoon, de Verenigings Contact Persoon (VCP)
Zij is te benaderen via de mail : vcp @ vvfama.nl (zonder spaties).
 
Bijgaand ook een aantal folders van het NOC/NCF met gedragsregels waar wij ons als Fama aan committeren.
Ook staan er adressen in waar je buiten de vertrouwenspersoon van Fama terechtkunt met vragen en meldingen.
 


Melding bij VCP Nevobo
Per 1 april 2019 is de meldplicht opgenomen in het tuchtreglement seksuele intimidatie (artikel 3) bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Dit betekent dat dit van toepassing is voor alle (64) sportbonden die voor seksuele intimidatie zaken bij het ISR zijn aangesloten, waaronder de Nevobo. Meldingen bij de aanklager van ISR, zoals beschreven in artikel 3, verlopen via de Vertrouwenscontactpersoon (VCP) van de bond. Bij de Nevobo is dat Janine Pleizier, bereikbaar via janine.pleizier @ nevobo.nl (zonder spaties) of 06 4631 7335.

De meldplicht houdt kort gezegd het volgende in:

Zodra iemand uit het bestuur van een vereniging of bond vermoedens heeft van een situatie waarin sprake is/is geweest van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, is hij of zij verplicht dit bij de bond te melden. Wanneer begeleiders iets weten, zijn zij verplicht dit te melden bij het bestuur van de vereniging.

‘Gewone’ leden krijgen een meldverantwoordelijkheid. Dat houdt in dat als er een vermoeden is van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, er melding aan het bestuur moet worden gedaan tenzij dit niet verwacht kan worden van iemand.


De Nevobo onderstreept het belang van deze meldplicht. Als je vermoedens hebt van seksuele intimidatie en/of misbruik, meld het bij het bestuur van je vereniging. Wil je eerst in vertrouwen sparren, dan kun je terecht bij de vertrouwenscontactpersoon van je club. Als jouw club geen VCP heeft, dan staat de VCP van de Nevobo voor je klaar.